Descopera Bijuteria Naturala a Muntilor Oituzului: Casa Stirbei

Situata in inima splendidei regiuni a Muntilor din Bacau, Casa Stirbei va invita sa va pierdeti in frumusetea si misterul acestor locuri fascinante. Oituzul este un adevarat paradis pentru iubitorii naturii si pasionatii de aventura, iar Casa Stirbei este baza ideala pentru a explora toate comorile ascunse ale acestei regiuni remarcabile.

O Calatorie Printre Varfuri si Peisaje Feerice

Traseele montane din Muntii Nemirei sunt un adevarat labirint al naturii, in care fiecare pas dezvaluie o noua minune. De la varfuri inaltate care ating cerul si paduri dese, pana la vai adanci si izvoare cristaline, fiecare calatorie in aceasta regiune va va purta printr-o paleta incredibila de peisaje.

Explorarea Traseelor Montane

Fie ca sunteti un incepator in ale drumetiei sau un aventurier experimentat, Muntii Nemirei ofera trasee montane potrivite pentru toate nivelurile de experienta. De la carari usor accesibile, perfecte pentru o plimbare relaxanta in mijlocul naturii, pana la rute mai dificile, care ii vor incanta pe cei mai curajosi exploratori, acesti munti au ceva de oferit pentru fiecare calator.

Printre traseele montane populare din Muntii Nemirei se numara explorarea Varfului Nemira, un varf emblematic care ofera panorame de neuitat asupra intregii regiuni. De asemenea, calatorii pot opta pentru trasee care ii vor purta prin paduri misterioase si pe langa cascade ascunse, oferindu-le ocazia de a se conecta cu frumusetea naturii intr-un mod intim si personal.

O Aventura Pentru Toti Calatorii

Indiferent daca sunteti in cautarea unei evadari de weekend sau a unei aventuri de o zi, traseele montane din Muntii Nemirei va asteapta cu bratele deschise. Fiecare calatorie in aceasta regiune va va oferi nu doar ocazia de a explora peisajele spectaculoase, ci si de a va reinnoi spiritul si de a va incarca bateriile in mijlocul naturii salbatice.

Asadar, pregatiti-va echipamentul de drumetie si lasati-va purtati de farmecul Muntilor Nemirei. O aventura neegalata si momente de neuitat va asteapta in aceasta oaza a naturii salbatice.

Traseele din Muntii Nemira atrag iubitorii de munte datorita peisajelor spectaculoase si caracterului salbatic al acestor locuri. Mai putin vizitati, in comparatie cu alte zone montane, si cu altitudini mai modeste (varful cel mai inalt avand 1649 de metri), Muntii Nemira ofera mereu turistilor surpriza descoperirii unor locuri minunate. Accesul catre traseele din Muntii Nemira este posibil din diverse puncte de plecare, cum ar fi Darmanesti (in apropierea Barajului Poiana Uzului, localitatea Salatruc), comuna Dofteana, Slanic Moldova (din statiune sau din zona popasului turistic), comuna Oituz (localitatea Poiana Sarata), pasul Oituz si judetul Covasna (comunele Lemnia, Bretcu si Estelnic).

Cascada Bucias - Manastirea Casin

Cascada Bucias se afla in spectaculoasa Rezervatie Naturala Bucias, in apropierea Manastirii Casin, la doar 25 de kilometri de orasul Onesti. Ea se formeaza pe cursul paraului Bucias, un afluent al raului Casin, si impresioneaza cu o inaltime de aproximativ 15 metri, fiind cea mai inalta cascada naturala din judetul Bacau.

Pentru a ajunge la cascada, se porneste din satul Scutaru, situat la aproximativ 5 kilometri de Manastirea Casin. De acolo se urmeaza drumul forestier, timp de aproximativ o ora, pana la Cabana Bucias. De la cabana, o plimbare de aproximativ o jumatate de ora duce calatorii la frumoasa Cascada Bucias.

Paraul Bucias da nastere Cascadelor Bucias, o minunata cadere de apa in trepte. In amonte, acelasi parau formeaza o alta cascada mai putin cunoscuta, numita Cascada Fata Moarta. In apropiere se gasesc si Schitul Bucias si Pastravaria Intarcatoarea.

Dealul Cosna si Monumentul Eroilor Cavaleristi

Dealul Cosna, cu o altitudine maxima de 784,3 de metri, este o formatiune anticlinala ce face parte din Muntii Nemira. In anul 1917, in timpul Primului Razboi Mondial, lupta pentru controlul acestei inaltimi, cunoscuta sub numele de lupta de la Cosna, a constituit un moment esential al celei de-a treia Batalii de la Oituz.

Monumentul Eroilor Cavaleristi din Primul Razboi Mondial din Pasul Oituz este o emblematica structura memoriala dedicata militarilor romani din arma cavaleriei. Acest monument istoric comemorativ este ridicat intr-o zona cu o semnificatie deosebita, unde Armata Romaniei a desfasurat a treia batalie de la Oituz. Situat pe dealul Cosna din aria trecatorii, in apropierea satului Oituz din comuna cu acelasi nume, monumentul este inscris pe Lista monumentelor istorice din judetul Bacau cu codul BC-IV-m-A-00935.

Traseul 300 de scari Slanic Moldova

Traseul turistic cunoscut sub numele de „300 de scari”, sau „Traseul 5”, este o plimbare pitoreasca prin padurile de la poalele muntelui Dobru, strabatand zona izvoarelor minerale din Slanic Moldova si conturand Cheile Slanicului. Gandit pentru a oferi o relaxare activa turistilor, acest traseu nu necesita o pregatire fizica intensa sau echipamente specializate pentru drumetii montane, mai ales ca incepe si se termina in apropierea izvoarelor.

Cele aproximativ 300 de trepte, predominant din piatra, cu mici portiuni din beton, se intind de-a lungul pantei nordice a muntelui Dobru. Parcursul prin padure nu este dificil si poate fi accesat atat vara, cat si iarna.

Traseul incepe la intrarea pe aleea izvoarelor minerale, continua cu traversarea unui pod peste raul Slanic si urcarea se face pe treptele amenajate pe versantul nordic al muntelui. Ajungand la un mic pinten stancos, vizitatorii pot admira culmea principala a Muntilor Nemira. La aproximativ 45 de minute de la inceputul traseului, se atinge punctul culminant (795 m) pe muntele Dobru. Apoi, urmand traseul in coborare pe versantul vestic al culmii, calatorii ajung la „Poiana Caprioarei”, de unde se traverseaza Paraul Slanic pe un pod metalic.

Slanic Moldova – Culmea Dobrului – Popasul turistic Slanic Moldova – Slanic Moldova.

Marcaj triunghi rosu. Timp de parcurs 2 – 2 ½ ore. Dificultate: Usor. Necesita echipament adecvat sezonului.

Atractii turistice in Targu Ocna

Salina Targu Ocna se afla la adresa Strada Salinei nr. 12, in municipiul Targu Ocna, situat in apropierea soselei DN12A. Istoria exploatarii sarii in aceasta regiune dateaza inca din timpul domniei lui Stefan cel Mare. In perioada 1974-2005, aici a functionat prima baza de turism a Salinei Targu Ocna, cunoscuta sub numele de Sanatoriu. Din anul 2005, potentialul turistic al acestei saline s-a dezvoltat semnificativ prin construirea unei baze moderne de turism si agrement, situata la adancimea de 240 de metri si oferind facilitati excelente pentru relaxare, activitati fizice si tratamentul afectiunilor respiratorii. De asemenea, muzeul sarii ofera oportunitatea de a dobandi cunostinte despre istoria si importanta acestui element mineral. De remarcat, in incinta salinei se afla si biserica Sfanta „Varvara”, una dintre putinele biserici din tara construite intr-o salina.

Izvoarele de apa minerala din Targu Ocna sunt un alt element distinctiv al acestei zone. Cele sapte izvoare minerale, amplasate la poalele dealului Magura, in Parcul Balnear Magura, sunt modern amenajate si se afla in apropierea Centrului Balnear. Prima amenajare a izvoarelor a avut loc in anul 1888. Analizele efectuate de catre Institutul National de Recuperare, Medicina, Fizica si Balneoclimatologie au relevat concentratii de minerale intre 4,139 si 12,793 g/l, indicand beneficii terapeutice pentru tratamentele interne si externe. Izvorul 1 este destinat curelor interne, in timp ce izvoarele 2-7 pot fi folosite pentru tratamentele externe.

Monumentul Eroilor de pe Magura Ocnei, amplasat in orasul Targu Ocna, este o structura memoriala dedicata militarilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial. Ridicat in perioada 1925-1928, acest monument se inalta la o altitudine de 520 de metri, intr-un punct strategic al regiunii, unde Armata Romaniei a purtat batalii cruciale pentru apararea frontului de la Oituz. Situat pe dealul Magura, in apropierea manastirii Magura Ocnei, care a functionat ca spital de campanie in anul 1917, monumentul reprezinta un omagiu adus celor cazuti in lupta. Pana la monument se poate ajunge atat pe jos, in drumetie, cat si cu masina, pe un drum spectaculos.

 

Atractii turistice in Slanic Moldova

Izvoarele minerale din Slanic Moldova reprezinta o atractie deosebita pentru aceasta statiune. Cunoscute pentru varietatea si calitatea lor, aceste izvoare sunt caracterizate de ape carbonatate, bicarbonatate, usor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice si oligominerale. Prima descoperire a unei surse de apa minerala dateaza din 1800, cand Mihai Spiridon a gasit un izvor in timpul unei vanatori de ursi, in padurile din apropiere. Ulterior, in 1801, au fost descoperite alte 22 de izvoare, iar 20 de ani mai tarziu a fost construita prima unitate balneara. In 1852 s-au efectuat primele teste chimice, iar in 1877 au fost inaugurate primele instalatii balneare. Calitatile exceptionale ale apelor minerale de aici au fost confirmate de-a lungul timpului prin medaliile obtinute la expozitiile internationale de la Paris, Viena ssi Frankfurt.

Partia de schi Nemira, situata pe Strada Nicolae Balcescu din Slanic Moldova, a fost finalizata in 2014 si este rezultatul unei investitii europene derulate de Consiliul Judetean Bacau, in parteneriat cu Primaria orasului Slanic Moldova. Orientata spre nord si amplasata la intrarea in statiunea Slanic Moldova, partia are o lungime de 1414 de metri si o latime de 38 de metri, fiind situata la o altitudine de 720 de metri. Cu un grad usor de dificultate, aceasta este potrivita atat pentru incepatori, cat si pentru schiorii avansati. Dotata cu instalatie de transport pe cablu, instalatie de zapezire artificiala, utilaje pentru pregatirea partiei si iluminare pentru schi nocturn, partia dispune si de o parcare auto pentru confortul vizitatorilor.